Vrienden van de Cane Corso

Voeding en kosten.


Voor de meeste honden baasjes is het van belang om een beetje inzicht te krijgen in de kosten van de verschillende soorten voeding. Er zijn zoveel mogelijkheden dat men vaak door de bomen het bos niet meer kan zien.

Om een beetje duidelijkheid te scheppen, hier een overzicht van de ervaringen van een aantal honden baasjes.

BROKKEN.

Er heerst in hondenvoederland een wirwar van diverse merken en soorten van voeding. Al mijn honden hebben altijd vis gegeten, en nog steeds krijg ik reactie's 'Een hond vis?' Daar begint de eerste misvatting in het voeren van je huisdier. Hetzelfde als dat een supermarkt merk (ELK merk wat in de supermarkt te koop is!) een goed uitgebalanceerd voedsel is. Dat is het NIET!

Dat kan ook niet, omdat er simpelweg 70 tot 90% water in zit, een zooi gelei en dan wat vitamine preparaten. (de blikken voer spreek ik nu over). Neemt niet weg dat de zakken droogvoer niet veel beter zijn. Geperste brokken die boven de 75 graden verhit zijn, om hun houdbaarheid te behouden, om vervolgens een substantie eroverheen te sprayen om de voedingstoffen te waarborgen. Het zal nooit voldoende voedingstoffen kunnen bevatten om een actieve hond te kunnen voorzien van voldoende brandstof.

Zijn alle brokken dan slecht? Nee, niet in die mate. Brokken kan je categoriseren in 3 kwaliteiten: C-merk (o.a. in de supermarkten te koop), B-merk (de duurdere variant over het algemeen) en A-merk brokken... Royal Canin, Eukanuba, en zeker niet als laatste: Hills. (het gaat me te ver om alle A- merken op te schrijven, een tip is misschien Vobra, van Nederlandse makelarij) Als je naar het B-merk kijkt, is het productie proces iets beter, en kan je hond voldoende brandstof eruit halen. Maar kijk je naar de topmerken, dan zie je dat ze veel minder van het goedje nodig hebben om hun brandstoffen eruit te halen. Een logisch effect is dan meteen dat de duurste zakken voer zomaar de goedkoopste worden. Dat maakt het vooral moeilijk om de B- en A-merken te onderscheiden van elkaar. Want een zak van 35 euro is ineens per portie net zo duur als een zak van 60 euro. Nu moeten we dus naar de 'brandstoffen' effectief gaan kijken. Het gaat me iets te ver om dat allemaal uit te gaan leggen, een goede dierenspeciaalzaak zal U daar prima in kunnen adviseren.

Waar moet U dan op letten? Op de zakken staan meestal wat de hond nodig heeft. De hond heeft een gewicht X en mag daarom Y aan grammen brokken per dag. Dat geld tenminste voor het ene merk, het andere zegt dat een hond van gewicht X maar W aan grammen brokken mag hebben. Als U die berekening maakt, weet U heel snel welk voer het goedkoopste is. Als U daarna de voedingstoffen vergelijkt, dan zult U heel snel tot een passend voer komen voor Uw hond.

In deze klasse zijn er niet echt slechte en goede merken, kijk ook naar uw hond! Die geeft immers het beste aan wat hij/zij nodig heeft.

Als tip kan ik meegeven, dat het voeren van 1 á 2 dagen KVV per week een goede keuze kan zijn. Voor de hond is het heel gezond en erg smakelijk ter afwisseling van de brokken. br>
Helaas kan ik op dit moment geen vergelijk geven van kosten voor een volwassen hond op basis van een topmerk voeding omdat mijn hond nog een pup is, en het verbruik per week stijgt (zo ongeveer)

KVV (Kant en Klaar Vers Voer uit de diepvries)

KVV is verkrijgbaar van heel veel verschillende merken. Sommigen zijn verkrijgbaar bij de Dierenspeciaalzaak of supermarkt (bv Rodi, Smuldier en Prins) anderen enkel via merkdealers (bv Carnibest en Bibi). Van belang bij het voeren van uitsluitend KVV is dat u kiest voor de “complete” variant, en niet voor een enkelvoudig voer, zoals bv hart of pens. Gebruikt u de KVV naast een compleet voer, brokken of Barf, dan kunt u de diverse varianten afwisselen. Als standaard word bij KVV, net als bij Barf aangehouden dat u uw hond 2% van zijn lichaamsgewicht per dag voert. Zoals bij alle voerwijzen geldt ook hier dat u door te kijken naar uw hond de juiste hoeveelheid voedsel leert verstrekken. De prijzen van de diverse merken KVV verschillen. De prijzen zullen schommelen tussen €1,50 en €3,00 per kilo.

BARF/NRV

De kosten van het voeren van BARF/NRV, kortweg BARF genoemd hier, zijn voor een groot deel afhankelijk van de leveranciers en adresjes waar je over kan beschikken. Ook scheelt het als je groot kan inslaan, dus een grote vriescapaciteit tot je beschikking hebt voor de hond(en).

Toegespitst op onze situatie, komt het hierop neer:
Onze honden, 1 van ruim 60kg en 1 van ruim 40kg hebben hun eigen diepvrieskist voor de opslag van hun voer. Daarnaast nemen zij ook regelmatig een groot deel van de vrieskist van de baasjes in beslag. Kortom, wij kunnen groot inslaan voor de honden.

De voeding bestaat uit: goed bevleesde botten, spiervlees, orgaan, kefir, vis(afval), groenten, knoflook, eieren, honing, tafelresten en notenmix.

Botten, spier/kopvlees en organen kopen we bij een vaste leverancier en een zelfslachtende slager, vis(afval) halen we bij de plaatselijke visboer en krijgen we gratis. Groenten zijn altijd seizoensgebonden, dus vaak in de aanbieding, of komen aan het einde van de dag van de markt, en gaan dus voor een spotprijs weg. De kefir maken we zelf, van kefirbloemen met houdbare melk, de goedkoopste die er is, maar voor de kefir prima geschikt! Honing en eieren komen gewoon uit de supermarkt, en zijn in verhouding dus dure ingredienten. Tafelresten, zijn, mits ongekruid, weer goedkoop, omdat het anders in de groencontainer verdwijnt.

In de groenten-mixen zitten ook (gemalen) eierschillen van ongekookte eieren, die we krijgen van buren en familie.

Na een optelsom van alles, komen we uit op een bedrag tussen de €1,50 en €2,00 per kg voer, en dagelijks voeren wij aan onze 2 honden 2 kg BARF. (Gebaseerd op 2% van het lichaamsgewicht van de hond)

Daarbij is het wel van belang om te vermelden, dat wij zeker niet de goedkoopste manier van BARF kunnen hanteren. In onze omgeving zijn de voordelige adresjes voor BARF-onderdelen nu eenmaal dun gezaaid.

Wel is voor ons van belang, dat wij heel weinig DA-kosten hebben, onze honden zijn zelden tot nooit ziek door een bacterie of virus, of wat dan ook.

Kosten voor ontworming of tegen vlooien hebben we ook niet, simpelweg omdat de honden die niet hebben. Een vlo, worm of teek hebben we nog nooit ontdekt bij de honden.

Deze wijze van voeren kost wel het nodige rekenwerk, de baas moet bereid zijn om voldoende tijd in het uitvogelen van het juiste menu erin te kunnen/willen steken, én de tijd hebben om de maaltijden voor te bereiden.

U krijgt er als baas een gezonde, glimmende en smullende hond voor terug!i>


Site Meter