Vrienden van de Cane Corso

Babesiose


De uitheemse teek (Dermacentor reticulatus) komt de laatste jaren ook steeds vaker in Nederland voor. Deze kan ernstige infectieziekten (Babesiose) veroorzaken.

De uitheemse teek is te herkennen aan donkerbruine streepjes over de rug, en is iets groter dan de gewone teek. De gewone teek is lichtbruin van kleur.

De Dermacentor reticulatus blijft langer in de huid van zoogdieren zitten dan de Nederlandse variant. Ze kunnen bloedziekten veroorzaken waar vooral honden en paarden zeer beroerd van kunnen worden. Bij mensen kan deze tekensoort behalve de ziekte van Lyme, ook andere infectieziekten veroorzaken.

De ziekte Babesiosis (of Piroplasmosis) wordt veroorzaakt door een eencellig diertje (protozo), genaamd Babesia canis. De ziektekiem wordt overgedragen door de tekensoort Dermacentor reticulatus, die in de tropen, subtropen en rond de Middellandse Zee algemeen voorkomt. In Nederland kwamen deze teken voorheen slechts sporadisch voor.

Ziekteverloop

De parasieten (babesia) ontwikkelen zich uitsluitend in de rode bloedcellen van de hond. De tijd tussen het moment van besmetting en de eerste symptomen duurt één tot twee weken. In het acute stadium van de ziekte worden de volgende verschijnselen waargenomen:

- sloom
- niet eten
- hoge koorts
- versnelde pols en ademhaling.

Later kan bloedarmoede ontstaan, die gepaard gaat met bruin rood gekleurde urine. In dit stadium zijn de parasieten vaak gemakkelijk aantoonbaar in een uitstrijkje van bloed. Zonder behandeling gaat de ziekte verder: geelzucht, een vergrootte milt en opzetten van de lymfeklieren. De ziekte kan ernstige gevolgen hebben en een fatale afloop is mogelijk, dus wacht niet met naar de dierenarts gaan met uw hond! Zonder behandeling kan een aanzienlijk percentage van de honden aan babesiose sterven; overlevende honden blijven drager van de bloedparasiet.

De preventie van babesiose

Het beste advies hieromtrent is zonder twijfel om tekenpreventie toe te passen door het gebruik van een anti-tekenband of –spray (raadpleeg uw dierenarts voor advies betreffende bruikbaarheid), met inachtneming van de werkingsduur en tijdige verversing. Hiertoe zijn verschillende middelen geregistreerd. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat geen van die middelen volledige zekerheid biedt. Dus is het daarnaast van belang om te adviseren honden die met name op braakliggende terreinen, verruigde graslanden of in natuurgebieden worden uitgelaten dagelijks op de aanwezigheid van teken te controleren (aftasten). Dit laatste was natuurlijk al zinvol met het oog op de inheemse teek. Bij verwijdering (door de teek één richting uit te draaien tot hij los laat – niet trekken) binnen 24 uur is de kans op besmetting met de bloedparasiet gering. Voor de verwijdering kunt u eventueel gebruik maken van een tekenhaakje, verkrijgbaar bij uw dierenarts.


Al onze artikelen zijn puur informatief - Hier kunnen geen rechten aan worden ontleent - Bij twijfel neem contact op met uw dierenarts.


Site Meter